Meerjaren strategie Sevagram

2025-2030

2025
2030

Strategische samenhang

De koers van Sevagram of… hoe gaan wij de ouderenzorg in Zuid-Limburg voor én in de toekomst inrichten?

Onze samenleving verandert in een rap tempo. Je ziet dat overal om je heen gebeuren. Ook in de zorg en vooral in de ouderenzorg. Mensen willen én blijven langer thuis wonen. Daardoor neemt de vraag naar zorg -ook achter de voordeur- toe. De zorg wordt bovendien complexer én we zien dat er steeds minder zorgprofessionals zijn.

Willen we als Sevagram zorg kunnen blijven bieden (continuïteit) en willen we kunnen blijven inspelen op veranderingen in de samenleving, dan zullen we meer wendbaar moeten worden. Dit betekent dat we niet kunnen blijven doen wat we altijd deden. We zullen de zorg aan ouderen anders moeten inrichten. Zodat we niet alleen nú, maar ook later goede mensgerichte zorg en welzijn, in een gezonde omgeving en samen met het netwerk kunnen blijven geven. Dat is en blijft immers onze missie.

Om dat te kunnen blijven doen, heeft Sevagram drie zogenoemde (meerjarige) strategische thema’s. We leggen ze hieronder uit. Het lijkt wellicht bij eerste lezing niet zo, maar deze drie thema’s hangen nauw met elkaar samen. Het één kan niet zonder het ander. We beginnen echter met onze basis -Planetree- en nemen je vervolgens mee naar de drie thema’s.

Onze strategische thema’s

  1. Community Care; Community Care richt zich op het zo lang als mogelijk, zelfstandig thuis blijven wonen van ouderen met ondersteuning vanuit de wijk én -als dat nodig is- van zorgprofessionals. Het doel van Community Care is met andere woorden er samen voor zorgen dat (kwetsbare) mensen langer vitaal, veilig en gelukkig thuis kunnen wonen. Met een betere kwaliteit van leven en waar mogelijk ondersteund door het netwerk/de omgeving. Daarmee vertragen we een verhuizing naar een verpleeghuis. Als het echt niet meer thuis gaat, kan de overstap naar een geclusterde aanleunwoning gemaakt worden waar VPT (Volledig Pakket Thuis) wordt aangeboden. En als dat niet meer mogelijk is, wordt er verhuisd naar een zorgcentrum. Door het activeren van het netwerk rondom mensen thuis, kan dit netwerk ook makkelijk meebewegen als mensen in onze huizen komen wonen. Continuïteit én wendbaarheid zijn zo geborgd.
     
  2. Duurzaamheid; niet alleen onze samenleving verandert. We zien en ervaren dat ook bij het klimaat. Hoe kunnen we als zorgorganisatie onze voetafdruk op het milieu verkleinen? Daarover zijn afspraken gemaakt in de Green Deal Duurzame Zorg. Het gaat dan over de bijdrage die de zorgsector kan leveren aan het verbeteren van het milieu. Sevagram tekende het convenant en verbindt zich daarmee aan de afspraken om de zorgsector duurzamer te maken. Bijvoorbeeld door CO2-uitstoot te verminderen. We dragen ons steentje bij aan een gezonde wereld én aan een gezonde werkplek door onze belasting op het milieu te verminderen en de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers te vergroten. Daarmee borgen we ook de continuïteit van de zorg en de wendbaarheid van Sevagram als organisatie.
     
  3. Wat we nu doen, is niet houdbaar voor de langere termijn. Onze organisatiestructuur en werkprocessen moeten aangepast worden zodat zij flexibel mee kunnen bewegen, omdat we weten dat we het in 2030 met een kwart minder (zorg)personeel moeten doen. Meebewegen doen we door onze organisatiestructuur en onze werkprocessen goed onder de loep te nemen in het herontwerp wonen, welzijn en zorg. Door scherpe keuzes te maken en nieuwe manieren van werken in te voeren (soms ondersteund door techniek), zorgen we dat we met minder mensen kwalitatief goede zorg en welzijn (in balans met facilitair) leveren, terwijl wij het werkplezier van onze medewerkers vergroten én bovendien zorgdragen voor continuïteit en wendbaarheid.

Hoe hangt dit allemaal met elkaar samen?

Al deze initiatieven versterken elkaar: door Community Care kunnen we in onze regio, door beter samen te werken met formele en informele zorgpartners, meer mensen helpen met dezelfde middelen én verlagen we de drempel van onze zorgcentra. Het Herontwerp wonen, welzijn en zorg helpt hierbij. Er komen andere functiegroepen bij en de inzet van techniek, vrijwilligers en familie/netwerk wordt steeds belangrijker en door duurzaam te werken, zorgen we voor een gezonde werkomgeving en toekomst voor iedereen.


Community Care richt zich dus op het zo lang als mogelijk, zelfstandig en veilig thuis blijven wonen van ouderen met ondersteuning vanuit de wijk én -als dat nodig is- van zorgprofessionals. Is dat laatste het geval, dan ligt daar ook een rol voor de behandelzorg van Sevagram. Mensen wonen langer thuis en krijgen op een van onze locaties (wijkpoli) -of als het niet anders kan in hun eigen huis- de zorg en behandeling die zij nodig hebben. Ze hoeven daarvoor niet te verhuizen naar een zorgcentrum.

Er komt een moment dat mensen toch in een van onze zorgcentra komen wonen. Dan is het belangrijk dat ze ook het netwerk vanuit hun wijk meenemen. We zien immers dat er in de toekomst een schrijnend tekort is aan zorgmedewerkers. Netwerkparticipatie of familieparticipatie wordt daardoor steeds belangrijker. Ook in een zorgcentrum.
 

Daarmee is de link naar het herontwerp wonen, welzijn en zorg gemaakt.
In 2030 zullen de organisatiestructuur, onze processen en werkwijze er heel anders uit moeten gaan zien dan nu. Het herontwerp bevat veel projecten die ervoor zorgen dat alle bouwstenen van onze organisatie zo veranderen dat we samen met het netwerk van bewoners en met mogelijke technische innovatie, de zorg echt anders vorm gaan geven. Met minder professionals, maar met nog meer oog voor welzijn. Voor zowel bewoners als medewerkers zodat ook zij duurzaam inzetbaar blijven.

Behandelzorg in de wijk

Een ontwikkeling die aansluit bij deze drie thema’s is de zogenoemde extramuralisering van de behandelzorg. We leggen dat hier uit. Sevagram is in de regio een expert als het gaat om revalidatiezorg, kortdurende zorg en behandelzorg voor ouderen. Wij hebben veel kennis en ervaring en werken met een betrokken team experts. Nu bieden we behandelzorg nog overwegend aan binnen de muren van onze zorgcentra. We noemen dat intramuraal. In de toekomst willen we echter onze behandelzorg ook aanbieden aan ouderen in de wijk. Wij willen dat doen vanuit enkele van onze locaties waar we zogenoemde wijkpolis gaan inrichten en -als het niet anders kan- thuis en in onze aanleunwoningen. We zetten dus de stap naar buiten. Dat noemen we de extramuralisering (buiten de muren) van de behandelzorg.

Wat betekent dat voor...

Onze stategische strategie heeft invloed op iedereen. Op buurtbewoners, de bewoner en familie van een sevagram-locatie en op onze medewerkers. We lichten toe wat het voor elke doelgroep betekent, klik hier.