Wat we nu doen, is niet houdbaar voor de langere termijn. Onze organisatiestructuur en werkprocessen moeten aangepast worden zodat zij flexibel mee kunnen bewegen, omdat we weten dat we het in 2030 met een kwart minder (zorg)personeel moeten doen. Meebewegen doen we door onze organisatiestructuur en onze werkprocessen goed onder de loep te nemen in het herontwerp wonen, welzijn en zorg. Door scherpe keuzes te maken en nieuwe manieren van werken in te voeren (soms ondersteund door techniek), zorgen we dat we met minder mensen kwalitatief goede zorg en welzijn (in balans met facilitair) leveren, terwijl wij het werkplezier van onze medewerkers vergroten én bovendien zorgdragen voor continuïteit en wendbaarheid.
Herontwerp wonen-welzijn-zorg proces
Anders denken, anders doen
Wat hebben we tot nu toe gedaan? We hebben gekeken naar wat onze medewerkers en bewoners de hele dag doen en hebben dit duidelijk in kaart gebracht. Daarna hebben we gekeken naar onderwerpen zoals: ‘Welke activiteiten maken het leven fijn voor de bewoners? Wat maakt het werk leuker voor de medewerkers? Hoe kunnen we de belangrijkste taken, zelfs met minder personeel, blijven doen? Tijd nemen voor een praatje met de bewoners is belangrijker dan het invullen van administratieve lijstjes. Bij alles wat we doen, vragen we ons telkens af: wat levert dit op voor de bewoners en medewerkers?
Vervolgens hebben we gekeken hoe dingen anders en simpeler kunnen. We hebben hierover gesproken met medewerkers, bewoners en hun netwerk. We willen, samen met hen, het leven én werken bij Sevagram zo aangenaam mogelijk maken, nu en in de toekomst!
We vinden het belangrijk dat bewoners van de natuur kunnen genieten, een wandeling kunnen maken, naar hun favoriete muziek kunnen luisteren, of hun favoriete gebak kunnen eten. Het leven kan simpel en mooi zijn, vooral als we het niet onnodig ingewikkeld
maken.
De volgende stap
"Op basis van alle verzamelde informatie, zijn wij ervan overtuigd dat we samen een oplossing voor de toekomst vinden", aldus Tim van de Geijn, programmamanager Innovatie bij Sevagram. "De oplossing komt er door een gezamenlijke inspanning van iedereen: Sevagram, de medewerkers, de bewoners, hun netwerk en de buurten rondom onze huizen. We moeten er samen voor zorgen dat iedereen zijn bijdrage levert."
"Binnen Sevagram kijken we wie welke taken kan doen, met welzijn en veiligheid voorop. Vaak worden er thuis al veel dingen door naasten gedaan, die ze eigenlijk ook prima kunnen blijven doen wanneer iemand bij Sevagram woont. Als iemand kan aantonen dat hij deze taak goed kan doen, vertrouwen we daar volledig op."
"We onderzoeken daarnaast ook hoe we mensen en technologie slimmer kunnen laten samenwerken. Zo kan de juiste zorgtechnologie helpen bij taken zoals het bijhouden van gegevens en het uitvoeren van repetitieve taken. Eenvoudige taken kunnen overgenomen worden, zodat medewerkers meer tijd hebben voor persoonlijk contact met bewoners. Door anders naar ons dagelijkse werk te kijken, maken we meer ruimte voor warme zorg en aandacht voor de bewoners. Met extra hulp van familie en het netwerk, kunnen we samen namelijk meer bereiken en beter voldoen aan de behoeften van de bewoners."
Groot compliment voor Sevagram!
Dit is heel uniek in de zorgsector en dit heeft de interesse van het Ministerie van Volksgezondheid. En het CZ zorgkantoor. Ze zijn nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt in onze organisatie. En hoe wij voorop lopen met het gericht en innovatief nadenken over de toekomstige knelpunten en om nu al oplossingen te verzinnen en uit te proberen. Die interesse is natuurlijk een groot compliment voor Sevagram.
Doel herontwerp
Kortom, het herontwerp heeft als doel om het wonen, welzijn en zorg proces opnieuw vorm te geven, waarbij we rekening houden met:
-
de twaalf doelen van Planetree
-
de behoeften en prioriteiten van onze cliënten en medewerkers
-
de mogelijkheden van technologie en andere innovaties
-
de vereisten voor een gezonde organisatie
-
potentiële toekomstscenario’s