Meerjaren strategie Sevagram

2022-2027

2022
2027

Community Care

Tientallen organisaties in de zorg, huisartsen, gemeenten, mantelzorgers, vrijwilligers, woningcorporaties, verenigingen, seniorenraden, welzijns-en onderwijsinstellingen in Zuid-Limburg werken samen om ouderen langer verantwoord thuis te laten wonen. Ze doen inmiddels mee aan de in mei 2022 opgestarte Community Care-beweging, die tot doel heeft ouderen acht tot twaalf maanden langer thuis te kunnen laten wonen. In Zuid-Limburg wordt onderzocht of Community Care het antwoord kan zijn op de grootste uitdaging ooit die de ouderenzorg te wachten staat.

Een beweging

Community Care is in mei 2022 begonnen in drie proeftuinen in Heerlen, Valkenburg en Maastricht. Sevagram is de aanjager. Bestuursvoorzitter Pim Steerneman: “We willen met Community Care een beweging in gang zetten. Een beweging van iedereen die in een wijk kan bijdragen aan wonen, welzijn en zorg voor de oudere wijkgenoten. We zijn met Community Care begonnen omdat we in Zuid-Limburg alleen sámen nog het verschil kunnen maken. Samen met partners in de wijk. Dat er nu al zoveel organisaties meedoen, laat zien dat iedereen dat zo voelt.

Wat we zien, is dat van onderop mensen en organisaties zich aansluiten. Gewoon vanuit de praktijk van alledag. De beweging die Sevagram op gang wilde brengen, is inmiddels op gang gekomen. Community Care is dan ook geen theoretisch verhaal meer. Het is er. We zorgen voor elkaar. In de wijk, in de aanleunwoningen en in en met de zorgcentra. Steeds meer en steeds beter. Heel bemoedigend. Ik roep iedereen op zich aan te sluiten.”

Community Care en Planetree

Community Care past ook uitstekend bij de Planetree visie van Sevagram. Het gaat immers over partnerschap. Samen werken we aan merkbare mensgerichte zorg en welzijn.

Klik hier voor meer informatie over Planetree.

Gedegen onderzoek

De grote subsidiegever in de zorg, ZonMw en zorgverzekeraar CZ financieren het onderzoek dat tot en met 2024 loopt. Om het daarna te verankeren en uit te breiden. Ze zijn op zoek naar mogelijkheden om kwalitatieve zorg te kunnen blijven garanderen. Zuyd Hogeschool, de MUMC en kennisinstituut Academische Werkplaats Ouderen monitoren en objectiveren de effecten van Community Care.

Bij Community Care wordt in wijken en lokale gemeenschappen ingezet op samen-redzaamheid, op sociale participatie, op zelfredzaamheid en op het tegengaan van eenzaamheid.

Meer lezen over Community Care?
Kijk op www.communitycarezuidlimburg.nl

Initiatieven in de wijk

Zo werken wij

Planetree is de paraplu van waaruit Sevagram werkt. Duurzaamheid is onze basis. Voor de komende jaren kennen we twee strategische speerpunten: Community Care en het Herontwerp van ons wonen-welzijn-zorg proces.