Community Care
Community Care richt zich op het zo lang als mogelijk, zelfstandig thuis blijven wonen van ouderen met ondersteuning vanuit de wijk én -als dat nodig is- van zorgprofessionals. Het doel van Community Care is met andere woorden er samen voor zorgen dat (kwetsbare) mensen langer vitaal, veilig en gelukkig thuis kunnen wonen. Met een betere kwaliteit van leven en waar mogelijk ondersteund door het netwerk en de omgeving. Daarmee vertragen we een verhuizing naar een verpleeghuis.
Als het echt niet meer thuis gaat, kan de overstap naar een geclusterde aanleunwoning gemaakt worden waar VPT (Volledig Pakket Thuis) wordt aangeboden. En als dat niet meer mogelijk is, wordt er verhuisd naar een zorgcentrum. Door het activeren van het netwerk rondom mensen thuis, kan dit netwerk ook makkelijk meebewegen als mensen in onze huizen komen wonen. Continuïteit én wendbaarheid zijn zo geborgd.
Een beweging
Community Care is in mei 2022 begonnen in drie proeftuinen in Heerlen, Valkenburg en Maastricht. Sevagram is de aanjager. Bestuursvoorzitter Pim Steerneman: “We willen met Community Care een beweging in gang zetten. Een beweging van iedereen die in een wijk kan bijdragen aan wonen, welzijn en zorg voor de oudere wijkgenoten. We zijn met Community Care begonnen omdat we in Zuid-Limburg alleen sámen nog het verschil kunnen maken. Samen met partners in de wijk. Dat er nu al zoveel organisaties meedoen, laat zien dat iedereen dat zo voelt.
Wat we zien, is dat van onderop mensen en organisaties zich aansluiten. Gewoon vanuit de praktijk van alledag. De beweging die Sevagram op gang wilde brengen, is inmiddels op gang gekomen. Community Care is dan ook geen theoretisch verhaal meer. Het is er. We zorgen voor elkaar. In de wijk, in de aanleunwoningen en in en met de zorgcentra. Steeds meer en steeds beter. Heel bemoedigend. Ik roep iedereen op zich aan te sluiten.”
Gedegen onderzoek
In 2022 startte het project dat tot doel heeft om ouderen de zorg en ondersteuning te bieden die zij nodig hebben om zo zelfstandig mogelijk te blijven wonen, met behoud van hun levenskwaliteit. Een jaar later, in 2023, begon het project echt te lopen en in 2024 volgde -naast het werk binnen het project- een onderzoeksrapport naar de effecten van de inspanningen. Een belangrijke conclusie uit het rapport is dat Community Care perfect aansluit bij de huidige tijd en het traditionele concept van ‘naoberschap’. In de afgelopen drie jaar zijn er al 39 initiatieven ontwikkeld en in gang gezet die aan de doelstelling van Community Care bijdragen.
Drie onderzoeken
Het onderzoek dat bestond uit drie deelstudies werd uitgevoerd door het lectoraat Wijkgerichte Zorg van Zuyd Hogeschool en Universiteit Maastricht. Zo werd de samenwerking tussen Sevagram en haar partnerorganisaties in de beginfase van Community Care onderzocht, werden de zeven pilotinitiatieven in Valkenburg aan de Geul en omgeving geëvalueerd, en werden indicatoren op populatieniveau gemeten.
“Uit de resultaten blijkt een brede positieve waardering voor zowel het gedachtegoed als het initiatief”, zegt Nelleke Tinbergen, programmamanager Community Care, over het eerste deelonderzoek. “Alle betrokken partijen onderschrijven op directie- en bestuursniveau het streven om ouderen langer thuis te laten wonen en daarbij stabiele ondersteuningssystemen op wijkniveau te ontwikkelen. Uit de tweede deelstudie bleek dat de langetermijneffecten nog niet volledig meetbaar zijn. Maar de resultaten tonen wel veelbelovende mogelijkheden aan voor verdere implementatie, opschaling en doorontwikkeling. Deelstudie 3 heeft ertoe geleid dat we samen met het Innovatielab van Sevagram de monitor Wijkdata hebben ontwikkeld. Dit dashboard biedt inzicht in de populatie-indicatoren, waarmee de voortgang op wijkniveau kan worden gevolgd en geanalyseerd.”
Verankeren
Een van de conclusies van het onderzoek is ook dat binnen de ontwikkeling van initiatieven en samenwerkingen de coördinatoren Community Care een cruciale rol spelen. "Dankzij de gekozen white label benadering van de rol van coördinator, kan de coördinator effectief nieuwe initiatieven opzetten en samenwerkingsverbanden aangaan". Verder is een van de conclusies dat het voortzetten en versterken van de Community Care beweging van groot belang is. "Om deze positieve beweging duurzaam te verankeren, is het van groot belang om de huidige beweging voort te zetten en waar nodig bij te stellen. Dit vereist niet alleen financiële ondersteuning, maar ook voldoende ruimte voor flexibiliteit en maatwerk. Zo kunnen initiatieven blijven inspelen op de specifieke behoeften van de gemeenschap en ouderen."
Uitbereiding
Na de resultaten van het onderzoek is het ‘experimentele’ van Community Care er dus vanaf. “We gaan nu ook Community Care starten rondom de overige huizen van Sevagram”, zegt Nelleke. “Dat zal in fases gebeuren. We streven ernaar om dit in 2027 overal gerealiseerd te hebben. We moeten eerst de wijk in beeld brengen en de behoefte bepalen. Vervolgens moeten we burgers in beweging krijgen, want die moeten het uiteindelijk doen met ondersteuning van onze coördinatoren Community Care. De laatste fases bestaan uit samen invulling geven aan Community Care en de borging.”
Netwerk verbinden
Samen invulling geven aan, behoort ook tot de zorg van de toekomst. Nu is het nog vaak zo dat als een bewoner naar Sevagram komt, het netwerk rondom de thuissituatie de taken overdraagt aan het zorgpersoneel. “Dat is best jammer, want als al die mensen hun mantelzorg voor een klein deel zouden doorzetten bij ons, zou dat heel veel tijd vrijspelen bij onze zorgmedewerkers. Ik heb afgelopen jaar een avonddienst meegelopen in een van onze huizen. Die avond kwamen er tientallen telefoontjes van de bewoners bij de twee zorgmedewerkers binnen. Het merendeel was echter niet zorg gerelateerd. Wat als nu van iedere bewoner één iemand uit zijn of haar netwerk een keer per maand vier uurtjes tijdens piekmomenten aanwezig zou zijn om deze telefoontjes te beantwoorden, waardoor het zorgpersoneel zich kan focussen op de zorg. Dat zou enorm veel schelen. Dit is vergelijkbaar met verenigingen, waar het steeds gebruikelijker wordt dat leden wordt gevraagd of ze een handje kunnen meehelpen. Als we binnen de zorg op deze manier Community Care kunnen verbinden met de intramurale zorg, zetten we pas echt grote stappen.”
Bij Community Care wordt in wijken en lokale gemeenschappen ingezet op samen-redzaamheid, op sociale participatie, op zelfredzaamheid en op het tegengaan van eenzaamheid.
Meer lezen over Community Care?
Kijk op www.communitycarezuidlimburg.nl
Initiatieven in de wijk
Community Care en Planetree
Community Care past ook uitstekend bij de Planetree visie van Sevagram. Het gaat immers over partnerschap. Samen werken we aan merkbare mensgerichte zorg en welzijn.
Klik hier voor meer informatie over Planetree.